Els nostres animals

Taràntula

Taràntula

Es tracta d'una aranya de gran tamany, de 8 potes i el cos ple de pèls urticants. No teixeix tela per capturar les seves preses, sinó que les caça utilitzant els seus ullals. Generalment són inofensives i, en el cas que et piquessin per accident, el seu verí no és mortal. Tot i això, les pel·lícules i sèries de ficció han fet que agafin mala fama.

Duc Nival

Duc Nival

Per la seva intensa mirada de color groc coneixerem el Duc nival. Els mascles són del tot blancs, mentre que les femelles, apart de superar-los en tamany, tenen taques fosques per camuflar-se entre la neu i el terreny pedregós. Viu en els ambients més freds del nord d'Europa, tot i que el nostre duc prové d'una botiga d'animals de Sevilla d'on els agents rurals el van decomissar degut a les males condicions en les que vivia.

Àliga de Harris

Àliga de Harris

Podem trobar aquesta au rapinyaire diürna a les zones menys arbrades i gairebé desèrtiques d’Amèrica. Es considera de tamany mig, tot i que les femelles són més grans que els mascles. Encara que se sol dir que les àguiles són solitàries, en aquest cas no és així: viuen en grups per tal d’ajudar-se les unes a les altres, ja sigui criant els pollets o caçant.

Gran Duc

Gran Duc

El duc és l’au nocturna més gran del món i es troba sobretot al continent asiàtic, malgrat el Gran duc és autòcton de Catalunya. Arriba a fer més d’un metre i mig d’ample amb les ales obertes i la seva alimentació es basa, en ratolins, conills, eriçons i animals semblants, tot i que podría arribar a caçar una guineu. Un cop ha capturat la seva presa, les urpes li serveixen com a forquilles i el seu bec com a ganivet. L’oïda és el sentit que més desenvolupat tenen, seguit d’aprop per una visió molt ben adaptada a la nit.

Porc Espí

Porc Espí

Parlem d’un dels mamífers rosegadors més grans del planeta. Aquest disposa d’unes impressionants punxes que li serveixen de defensa, llançant-les o clavant-les al cos de qualsevol amenaça i injectant-hi el seu verí. Els seus ulls són petits i estan realment ben adaptats a la foscor, el que li resulta molt útil per moure’s dins els caus on viu i que ell mateix excava. Malgrat això, el seu sentit més desenvolupat és el tacte, que es troba en els seus enormes bigotis.

Daina

Daina

Amb el nom científic de Dama dama o Cervus dama, aquest mamífer de la familia dels cèrvids troba el seu hàbitat a la zona del Mediterrani. Es diferencia del cèrvol comú sobretot pel seu pelatge rogenc amb taques blanques, així com pel seu tamany inferior. A l’hivern, malgrat hi ha parts com el ventre i la cua que es mantenen blanques, aquest animal obté un color més fosc i grisenc. Solen viure en grups reduïts de 10 components com a màxim, a diferència de les altres espècies de cèrvols de tamany semblant, que s’ajunten en grups més nombrosos.

Emú

Emú

Aquesta au australiana és molt especial, ja que té plomes i ales però no pot volar. En lloc d’això prefereix fer ús de les seves poderoses potes i córrer, arribant fins als 50 km/h. Li agrada pasturar l’herba, tot i que la seva dieta es basa en plantes i insectes. Quan arriba el moment de criar, el mascle construeix un niu pels ous i la femella en pon al menys un per dia, els quals n’equivalen a 12 de gallina. Aquests solen pesar entre 700 i 900 grams i destaquen tant pel seu color verd fort com per la seva robustesa.

Ós Rentador

Ós Rentador

És parent del coatí, tot i que està adaptat a climes més freds. Propi d’Amèrica del Nord, es tracta d’un mamífer molt entremaliat al qual li encanta remenar-ho tot amb les seves manetes. És caracteritzat pel seu pelatge dens de color gris amb franja negra a l’altura dels ulls en forma d'antifaç. Al nostre país la seva tinença està prohibida degut a que pot convertir-se en una espècia invasora, sobretot a causa de la seva gran capacitat de supervivència i adaptació.

Boa Constrictor

Boa Constrictor

Prové de l’Amèrica Central, des d’Argentina fins al nord de Mèxic i pot arribar a mesurar 5 metres de llargària. Li agrada enfilar-se als arbres tot i que sovint repta pel terra en busca d’aigua. Caça de nit, esperant el moment exacte per fer una emboscada a llangardaixos, petits mamífers o aus. La seva vista és molt dolenta, així que fa ús del seu olfacte i d’unes petites escates que té al llavi per captar l’escalfor i localitzar les preses. Malgrat la creença popular, no és verinosa sinó que mata escanyant les seves víctimes per després empassar-se-les senceres.

L'Eriçó Africà

L'Eriçó Africà

És un mamífer nocturn molt bufó que basa la seva dieta en petits insectes, fruits i fins i tot algun petit vertebrat. El seu hàbitat natural és el nord d’Àfrica, malgrat es va introduir a les Illes Balears i a la franja mediterrània de la península Ibèrica. Tot i que la seva visió és dolenta, uns molt bons sentits del tacte i l’oïda ho compensen. De la mateixa forma que molts dels components de la seva familia, quan se sent amenaçat es converteix en una bola de punxes que dificulta molt al depredador la tasca de caçar-lo.

La Iguana

La Iguana

Si no la trobes, possiblement està entre la vegetació amagant-se dels seus depredadors. És un rèptil que prové de l’Amèrica Central i viu als arbres, on generalment s’alimenta de fulles i fruits. Quan és adult pot arribar a pesar 15 kg i a créixer fins al metre i mig. Per aquest motiu, moltes de les persones que compren una iguana com a mascota domèstica exòtica l’acaben donant a un centre d’acollida especialitzat. Sempre millor això que no pas alliberar-les al bosc on no podrien sobreviure.

El Conill Porquí

El Conill Porquí

També anomenat conill d’índies o cobai, es tracta d’una de les mascotes domèstiques més comunes. Aquest rosegador tan tranquil i sociable és originari d’Amèrica del Sud i destaca per la seva gran intel·ligència. Tot i que és una bona opció com a animal de companyia, cal documentar-se mínimament per tal d’assegurar el seu benestar i comoditat. Per exemple: el seu cos no és capaç de produir vitamina C, així que necessita obtenir-la de forma externa mitjançant la seva dieta per tal d’evitar malalties o fins i tot la mort.

Camaló del Iemen

Camaló del Iemen

Conegut pel nom científic “Chamaeleo Calyptratus”, es pot trobar a les zones muntanyoses d’Arabia Saudita i del país que li dóna nom. La major part de camaleons habiten al continent africà o a Madagascar. El mascle llueix uns colors molt vius i una gran banya al cap que el diferencia de les femelles. Dins la boca, amaga una enorme llengua enroscada que pot arribar a ser el doble de llarga que el seu cos i que utilitza per caçar insectes. Malgrat la creença, canvien de color segons el seu estat d’ànim i no tant per camuflar-se.

El Conill Nan

El Conill Nan

És una de les mascotes més populars entre els nens i nenes. En diuen conills nans, però la veritat és que arriben a créixer considerablement. A casa necessiten sortir a passejar amb freqüència, fer exercici, rosegar i fins i tot fer forats a terra. Es reprodueixen amb molta facilitat i cada mare pots arribar a tenir fins a 8 fillets per cada conillada.

El Milpeus Africà

El Milpeus Africà

És un diplòpode com la majoria dels milpeus i pot arribar a mesurar 30 centímetres. Té 4 parells de potes a cada anella, a diferència dels seus cosins els centpeus, que en tenen 2. Aquests inofensiu invertebrat duu a terme una funció molt important en la natura, ja que ajuda a la descomposició de la matèria orgànica com fulles o restes de fruits, facilitant a les plantes l’absorció dels nutrients del sòl. Quan se sent amenaçat o molestat, s’enrosca i secreta un líquid pestilent que pot irritar la pell humana.

Els Cavalls

Els Cavalls

La Taca i la Jolie són les dues eugues que pasturen pels camps del CAN. Aquests elegants mamífers pertanyen al grup dels ungulats, el que significa que han desenvolupat un sol dit molt poderós en lloc d’una mà. És el que coneixem com a peülla. Són èquids grans i forts, el què explica perquè abans els feien servir de cotxes, camions i tractors. El nostre ferrador, l'Isaac Salada Canal, vetlla perquè vagin sempre ben calçats, per això els fa la pedicura. Són els cavalls més feliços del món!

El Poni

El Poni

Són èquids petits, amigables i molt valents, tot i que poden arribar a ser molt tossuts. Aquests simpàtics animals es caracteritzen per les seves formes massisses i per la seva curta estatura, de 150 centímetres com a màxim des de la creu (el punt on acaba el coll per començar el llom). S’utilitzen per ensenyar els infants a muntar i practicar fins i tot els salts. Són molt estimats pels nens i nenes, però compte: tenen un caràcter una mica especial. Al CAN en trobareu dos, el Pinxo i el Zamao, que són encantadors.

La Vaca

La Vaca

Aquesta és la Xarito, la representant de la seva espècie al CAN. Es va unir a nosaltres un Nadal, amb només tres mesos de vida. Ara ja és una gran una vaca lletera de raça frisona (les que tenen taques blanques i negres). Quan sigui mare la podrem munyir per prendre llet fresca o aprofitar-la per elaborar productes lactis com formatges, matons o iogurts. Està molt acostumada a la gent, i és que de fet les vaques van ser domesticades fa uns 10.000 anys, tot i que la seva funció era la de treballar la terra.

Cabres Africanes

Cabres Africanes

És una de les més de 300 races de cabres, de menor tamany que les de producció lletera o les de carn que estem acostumats a veure. Són originàries de zones amb climes secs i poca vegetació, el que també ha ajudat a mantenir el seu tamany per facilitar-ne la supervivencia. Són ideals per al contacte amb infants ja que malgrat no estem parlant de la varietat domèstica, tenen un caràcter molt dòcil i tranquil. A més, són animals realment àgils i intel·ligents, tot i que la seva curiositat pot causar algun desgavell si les tenim a casa.

Porc Vietnamita

Porc Vietnamita

Algunes persones pensen que poden tenir aquest animal a casa com a mascota sense problemes. La veritat és que són dòcils, però necessiten molt espai i es fan molt grans, arribant a pesar fins a 60 kg. Els encanta que els ruixem amb la mànega i furgar al terra amb el seu nas rodó. A Catalunya els porcs són de color rosa o amb pigues negres però a l'Àsia s'estimen més engreixar aquesta raça i criar-la a casa per a l’autoconsum.

Ovelles

Ovelles

Són mamífers remugants molt comuns, la ramaderia dels quals ha tingut moltíssima importància en certes civilitzacions. Gràcies a la llana que els cobreix el cos són molt suaus. A més, aquest recobriment esdevé un formidable aïllant del fred i s’ha convertit en un material altament utilitzat en la indústria tèxtil. Cada any, quan arriba la calor, hem d´esquilar-les perquè estiguin fresquetes i a gust. Apart de la llana, es considera que les ovelles són animals molt complerts degut a que també produeixen bona llet i carn.

Oques Comunes

Oques Comunes

Són ocells de grans dimensions pertanyents a la família dels anàtids, com els ànecs o els cignes. Es coneixen per ser molt valentes i defensar el seu territori amb ferocitat, tot i que les que viuen al CAN ja estan acostumades a menjar de les galledes dels nens i nenes que ens visiten i no representen cap perill! Durant els darrers mesos d’hivern i els primers de primavera ponen els ous, que són de gran tamany. Aquestes aus estan dins el grup d’animals cosmopolites (els que viuen a més de tres continents), ja que habiten a tot arreu menys a l’Antàrtida.