Els nostres animals

T. mediterrània

T. mediterrània

La tortuga mediterrània és un tortuga de terra relativament petita i autòctona dels Països Catalans. Són animals tranquils, silenciosos, inofensius i molt independents. Actualment, les poblacions salvatges estan disminuint a causa de la destrucció del medi ambient, l’augment de la urbanització, la captura il·legal i l’amenaça de nous depredadors degut a la introducció d’espècies invasores. Fa uns anys és va prohibir la seva captura, però el nombre d’exemplars en captivitat és molt més alt, ja que existeixen criadors d’aquesta espècie. Tot i així, a Catalunya està prohibit tenir tortugues mediterrànies en captivitat a no ser que sigui per participar en el projecte de cria de la Generalitat i que s’aniran reintroduint al medi.

Pitó real albina

Pitó real albina

La pitó real albina és una varietat cromàtica de pitó que es troba a l’Àfrica tropical i forma part de les serps constrictores. Es pot trobar en llibertat a Àfrica occidental. Degut a la seva petita talla en comparació a les altres pitons (de 90 a 150 cm de longitud) i el seu comportament dòcil, és una serp que es cria en captivitat i és bastant popular tenir-la com a mascota. També es coneguda amb el nom de pitó bola, ja que quan es defensa es fa una “bola” protegint-se el cap i el coll. El fet de que molta gent les abandoni quan ja no la volen a casa, ha fet que la seva distribució augmenti i es consideri una espècie invasora a Espanya, amenaçant a les espècies autòctones. La pitó real és una depredadora nocturna, caçadora de petits rosegadors, ocells i rèptils.

Taràntula

Taràntula

Es tracta d'una aranya de gran tamany, de 8 potes i el cos ple de pèls urticants. No teixeix tela per capturar les seves preses, sinó que les caça utilitzant els seus ullals. Generalment són inofensives i, en el cas que et piquessin per accident, el seu verí no és mortal. Tot i això, les pel·lícules i sèries de ficció han fet que agafin mala fama.

Dragó barbut

Dragó barbut

Per què creus que rep aquet nom? Exacte! El dragó barbut rep aquest nom pel replegament de pell que té sota la gola amb escates punxegudes i que recorda a una "barba". Té el cos recobert d'espines aparentment punxegudes, però són inofensives. És una espècie omnívora oportunista, ja que viu en ambients on el menjar és escàs i difícil de trobar. Pot alimentar-se tant d'insectes, petits rosegadors i llangardaixos com de fruites i verdures, però la seva dieta es basa principalment en insectes, grills, aranyes, cucs i vegetació. Viu als deserts i sabanes d’Austràlia. És molt dòcil i es deixa agafar fàcilment. Té una gran varietat d'expressions corporals que l'ajuda a comunicar-se amb els individus de la mateixa espècie. No obstant, és una espècie solitària que rarament es veu en grups.

Tortuga russa

Tortuga russa

La tortuga russa és una espècie de tortuga terrestre àmpliament distribuïda per Àsia. Al final de les potes hi tenen quatre ungles robustes i ben desenvolupades que els ajuden a excavar. Viu en estepes seques, però en zones on hi ha recursos d’aigua a prop. Són de clima continental molt extrem, amb hiverns molt freds amb temperatures sota zero i amb estius molt calorosos. Per aquesta raó és una tortuga que és activa pocs mesos a l'any, sobretot a la primavera, quan aprofita per alimentar-se i per reproduir-se. La resta de mesos es troba hivernant en caus profunds. És una espècie herbívora i s’alimenta principalment d’herbes i flors silvestres. Complementen la seva dieta amb insectes o excrements. És una espècie solitària i territorial. Està catalogada com a vulnerable dins la Llista vermella de la UICN i està greument amenaçada per la captura indiscriminada per satisfer la demanda de mascotes dels països importadors de la Unió Europea i dels Estats Units d'Amèrica.

Gecko lleopard

Gecko lleopard

Aquest petit rèptil és un expert en la supervivència. Els dragons lleopard tenen molts depredadors (guineus, serps, ocells) i han d’utilitzar els seus sentits més desenvolupats per poder evitar-los i passar desapercebuts. La seva excepcional vista i gran capacitat auditiva els ajuda a sobreviure durant la nit, i la seva pell els permet camuflar-se en l’entorn. A més, es mengen la muda de manera que no deixen rastres d’olor per als depredadors. També emeten un xiulet quan es troben amenaçats o en una situació d’estrès. Són propis dels deserts d’Afganistan, el Pakistan i l’Índia.

T. carbonària

T. carbonària

El seu nom prové d’una de les seves característiques més singulars, petites taques vermelloses o ataronjades a les potes davanteres. Aquesta tortuga terrestre la podem trobar a les selves tropicals, com a les zones boscoses de les Amazones. Es troben en perill d’extinció degut a la caça excessiva del ésser humà, i es troben sota protecció. És una tortuga herbívora i carronyera, de manera que s’alimenta de plantes, fruita caiguda dels arbres i restes d’animals.

T. lleopard

T. lleopard

Aquesta tortuga és originaria del Sud d’Àfrica, i si ens fixem en la seva closca, hi podem observar unes taques fosques que recorden a les de un lleopard, i d’aquí li ve el nom de tortuga lleopard. És una tortuga terrestre que habita en una gran varietat de zones, des de deserts, al costat del mar o fins i tot en prats. La seva alimentació és principalment herbívora, però també pot menjar fruits i fongs. Les que viuen a Àfrica no solen hibernar, però si viuen en un lloc on baixen les temperatures s’enterren i no surten fins que arriben les temperatures més altes.

T. gegant d'Àfrica

T. gegant d'Àfrica

És una tortuga terrestre que prové en gran part del nord d’Àfrica, del desert del Sàhara. És la tercera tortuga més gran del món i la més gran d’Àfrica. Estan molt afectades per la destrucció del seu hàbitat i la caça massiva causada per l’ésser humà. Són herbívores i s’alimenten d’herbes seques. Quan tenen molta calor o fred nocturn fan forats al terra per refugiar-se. Són tortugues que poden arribar a ser molt grans i arribar als 90 kg. També tenen una gran esperança de vida, podent arribar als 100 anys d’edat aproximadament.

L'Eriçó Africà

L'Eriçó Africà

És un mamífer nocturn molt bufó que basa la seva dieta en petits insectes, fruits i fins i tot algun petit vertebrat. El seu hàbitat natural és el nord d’Àfrica, malgrat es va introduir a les Illes Balears i a la franja mediterrània de la península Ibèrica. Tot i que la seva visió és dolenta, uns molt bons sentits del tacte i l’oïda ho compensen. De la mateixa forma que molts dels components de la seva familia, quan se sent amenaçat es converteix en una bola de punxes que dificulta molt al depredador la tasca de caçar-lo.

La Iguana

La Iguana

Si no la trobes, possiblement està entre la vegetació amagant-se dels seus depredadors. És un rèptil que prové de l’Amèrica Central i viu als arbres, on generalment s’alimenta de fulles i fruits. Quan és adult pot arribar a pesar 15 kg i a créixer fins al metre i mig. Per aquest motiu, moltes de les persones que compren una iguana com a mascota domèstica exòtica l’acaben donant a un centre d’acollida especialitzat. Sempre millor això que no pas alliberar-les al bosc on no podrien sobreviure.

Camaló del Iemen

Camaló del Iemen

Conegut pel nom científic “Chamaeleo Calyptratus”, es pot trobar a les zones muntanyoses d’Arabia Saudita i del país que li dóna nom. La major part de camaleons habiten al continent africà o a Madagascar. El mascle llueix uns colors molt vius i una gran banya al cap que el diferencia de les femelles. Dins la boca, amaga una enorme llengua enroscada que pot arribar a ser el doble de llarga que el seu cos i que utilitza per caçar insectes. Malgrat la creença, canvien de color segons el seu estat d’ànim i no tant per camuflar-se.