Els nostres animals

Coatí

Coatí

Potser aquest curiós animal no us sona tant. Es tracta d’un mamífer que habita a Amèrica Central i del Sud, ja que està acostumat a climes més aviat càlids. Viu en comunitats de 5 a 20 components, el que el fa un animal social. Pot alimentar-se d’insectes, fruites, ous o fins i tot petits ocells. Això fa que en alguns casos es consideri frugívor o herbívor tot i que en termes generals es parla d’ell com a omnívor. Corre per terra quan ha de buscar aliment, però s’ho passa genial escalant els arbres i saltant de branca en branca. A més, a uns metres de terra troba refugi de possibles depredadors.

Porc Espí

Porc Espí

Parlem d’un dels mamífers rosegadors més grans del planeta. Aquest disposa d’unes impressionants punxes que li serveixen de defensa, llançant-les o clavant-les al cos de qualsevol amenaça i injectant-hi el seu verí. Els seus ulls són petits i estan realment ben adaptats a la foscor, el que li resulta molt útil per moure’s dins els caus on viu i que ell mateix excava. Malgrat això, el seu sentit més desenvolupat és el tacte, que es troba en els seus enormes bigotis.

Daina

Daina

Amb el nom científic de Dama dama o Cervus dama, aquest mamífer de la familia dels cèrvids troba el seu hàbitat a la zona del Mediterrani. Es diferencia del cèrvol comú sobretot pel seu pelatge rogenc amb taques blanques, així com pel seu tamany inferior. A l’hivern, malgrat hi ha parts com el ventre i la cua que es mantenen blanques, aquest animal obté un color més fosc i grisenc. Solen viure en grups reduïts de 10 components com a màxim, a diferència de les altres espècies de cèrvols de tamany semblant, que s’ajunten en grups més nombrosos.

Emú

Emú

Aquesta au australiana és molt especial, ja que té plomes i ales però no pot volar. En lloc d’això prefereix fer ús de les seves poderoses potes i córrer, arribant fins als 50 km/h. Li agrada pasturar l’herba, tot i que la seva dieta es basa en plantes i insectes. Quan arriba el moment de criar, el mascle construeix un niu pels ous i la femella en pon al menys un per dia, els quals n’equivalen a 12 de gallina. Aquests solen pesar entre 700 i 900 grams i destaquen tant pel seu color verd fort com per la seva robustesa.

Ós Rentador

Ós Rentador

És parent del coatí, tot i que està adaptat a climes més freds. Propi d’Amèrica del Nord, es tracta d’un mamífer molt entremaliat al qual li encanta remenar-ho tot amb les seves manetes. És caracteritzat pel seu pelatge dens de color gris amb franja negra a l’altura dels ulls en forma d'antifaç. Al nostre país la seva tinença està prohibida degut a que pot convertir-se en una espècia invasora, sobretot a causa de la seva gran capacitat de supervivència i adaptació.